Loading...

Kattenkruid

Kattenkruid is een kruid waar katten vaak erg dol op zijn. Uitzonderingen bevestigen de regel, mar doorgaans vinden ze het geweldig. Er zit een geur aan waar katten doorgaans in positieve zin gevoelig voor zijn. Kattenkruid wordt ook wel catnip genoemd en het wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Het kan een kat een vertrouwd gevoel geven in een vreemde omgeving of als de kat in zijn reismandje moet worden vervoerd.

Kattenkruid is een plantje dat behoort tot de familie van de muntplanten. De plant waar wij onze pepermunt en muntthee van maken behoort hier ook toe. In kattenkruid zit de stof nepetalactone, de plant maakt deze stof aan om schadelijke insecten te weren. En precies deze stof heeft op veel katten een positieve uitwerking.

Kattenkruid in speeltjes

Kattenkruid wordt vooral verwerkt in kattenspeeltjes. Het kan in allerlei speeltjes worden toegepast, zowel in bij voorbeeld speelmuizen als krabspeelgoed. Als een speeltje een sterke kattenkruidgeur draagt kan het zijn dat de kat hier een beetje “high” van wordt. De kat gaat dan zeer intensief met het speeltje spelen en soms kwijlt hij het helemaal nat. Dit kan geen kwaad en is niets om je zorgen over te maken. Kattenkruid is voor een kat uiteraard volkomen ongevaarlijk.

Kattenkruid zorgt dat de kat zich beter op zijn gemak voelt

Sommige katten raken in paniek als ze worden vervoerd of in een vreemde omgeving terechtkomen. Den bij voorbeeld aan een bezoek aan de dierenarts. Sommige katten gaan compleet door het lint als ze in een reismand worden gezet. Je kunt proberen de kat wat rustiger te houden tijdens het vervoer door een speeltje met kattenkruid in de reismand te leggen. Het werkt niet altijd, maar het is het proberen waard.

Vooral iets oudere katten zijn er gek op

Onderzoek heeft uitgewezen dat kittens en jonge katten wat minder gevoelig zijn voor de positieve effecten van kattenkruid. Dus als je een nieuw speeltje in huis haalt met catnip, speciaal voor het schattige kitten dat onlangs zijn intrede heeft gedaan, dan is de kans groot dat Felix van zeven jaar er veel blijer mee is. Sommige kittens reageren zelfs afwijzend op catnip. Geef ze een speeltje met kattenkruid en de kans bestaat dat ze verschrikt achteruit deinzen en het speeltje links laten liggen. Bied je een speeltje met kattenkruid op wat latere leeftijd opnieuw aan dan is de kans groot dat het dan wel in de smaak valt.

Zelf kattenkruid kweken

Je kunt kattenkruid heel eenvoudig zelf kweken. Het zaad is algemeen verkrijgbaar. Kattenkruid gedijt prima op een zonnig plekje. Zet het bakje wel uit het bereik van je katten, zodat het kruid de kans krijgt om te groeien. Doe je dat niet dan is de kans dat je katten de plantjes slopen zodra ze boven de grond komen. Je kunt het kattenkruid vers aan je katten aanbieden of het drogen zodat je het zelf in een speeltje kunt verwerken of bij voorbeeld op de krabpaal strooien. Kattenkruid is zowel vers als in gedroogde vorm verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken.

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.